Държавната администрация с нов “златен” интернет проект

75

След като миналата година, Министерство на земеделието и храните похарчи 100 хил. лева (без ДДС) за изработване на Facebook страница, регистрация на профил в Тwitter и писане на коментари в знайни и незнайни форуми, дойде ред и на Министерство на правосъдието да напомпа мускули в родното интернет пространство. За целта през месец Юли 2012 год., правителството отпусна 30 хил. лева за разработването на информационен сайт към Агенцията по вписванията, насочен срещу имотните измами.

Сайтът (www.property-in-bulgaria.bg) беше представен на 14 Ноември 2012, от премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Диана Ковачева. На шумната пресконференция в Министерски Съвет присъстваха много журналисти и дипломати.

Всяка инициатива, насочена към измамите, без значение от техния вид, получава нашите аплодисменти. Ако самият сайт не беше една голяма измама, вероятно щяхме да подминем и тази новина, ограничавайки се само с аплодисментите. Но за съжаление на управляващите, не всичките им злоупотреби остават скрити. Ще се опитаме да направим скромен анализ на тази очевадна далавера, като го разделим на три части – технология използвана при изработване на сайта, естетически облик и изпълнител на проекта.

– Технологията!
Сайтът е изграден на базата на Joomla. Това е една от най- популярните системи за управление на съдържание. Казано на разбираем език, Joomla е готова платформа за изграждане и администриране на интернет страници. Тази платформа се използва от милиони потребители по цял свят, за създаване и поддръжка на сайтове от всякакъв тип. Най-важното в случая е, че тази платформа е абсолютно безплатна и достъпна за всеки един от нас. Joomla се надгражда чрез инсталиране на тъй наречените разширения, като тези разширения дават завършен облик на сайта. В Интернет, всеки може да си свали, както платени, така и безплатни разширения.

-Дизайн!
Не е нужно да си дизайнер, художник или естет за да разбереш, че този сайт, по нищо не отговаря на разбиранията за съвременна визия на една интернет страница. Пошло, еднообразно, безвкусно. Въпреки, че порталът е насочен към имотните измами в България, очевидно са използвани снимки, който нямат нищо общо с родината ни. Стандартни снимки каквито всеки един от нас, може да си свали безплатно от Интернет. Единствено снимка на Велико Търново, показваща се на началната страница, отсрамва положението. Голяма част от съдържанието на сайта са извадки от закона. Явно не са вложени много ресурси и от към гледна точка на дизайна.

-Изпълнител!
Сайтът е изработен от “BG ADV”, проект на пловдивската фирма “Болкън Груп” ООД. Фирмата е специализирана в сферата на уеб дизайна и онлайн търговията. Предлагат изграждане на сайтове с различна насоченост. Разглеждайки ценовата им листа установихме, че уеб продуктите, които предлагат са на цени от 150 лева до 800 лева (без ДДС) в зависимост от нуждите на клиента.

Преценихме, че преди да пуснем тази статия е коректно да изчакаме поне месец, за да видим дали този сайт ще претърпи някакво развитие. За съжаление, очакванията ни останаха напразни. Същият дизайн, същата функционалност, същото съдържание.

За да затвърдим съмненията си, решихме да направим и един експеримент. Представяйки се за потенциален клиент, изпратихме запитване до фирмата- изпълнител, колко би ни струвало изработването на триезичен сайт с подобен дизайн и функционалност. След малки уточнения, получихме оферта от 550 лева. Съгласно ценовата им листа, в това число се включва и регистрацията на домейн и хостинг.

След всичко изписано до тук, може да заключим, че новия сайт против имотните измами, няма как да струва 30 хил. лева. Логично идва и въпросът- Защо държавата е похарчила 30 хил. лева от нашите данъци, за нещо, което по оценка на самия продавач струва 550 лева? Обединени сме около мнението, че този безумен харчлък, НЕ е направен от некомпетентност. Това е поредния случай при който, (не)знаен държавен чиновник си е напълнил джобовете, изпразвайки нашите.