Два британски кораба са пристигнали в Япония, за да транспортират 331 кг. плутоний за САЩ- количество достатъчно за да се направят до 50 атомни бомби. Пратката идва на фона на нарастващите притеснения за огромния запас на Япония от плутоний.

В понеделник двата товарни кораба „Pacific Egret“ и „Pacific Heron“ са акостирали в североизточният японски град Токай, където се намират седалищата на главния Ядрен изследователски център на Япония и Агенцията за ядрена енергетика на Япония.

Корабите, които се експлоатират от „Pacific Nuclear Transport Ltd“, ще превозят товара до американското правителствено съоражение „Savannah River Site“ в Южна Каролина. Доставката на радиоактивния елемент, който е използван от Япония за изследователски цели, ще се извърши в съответствие със залог, направен от Япония през 2014.

Японските власти отказват да разкрият подробности, поради съображения за сигурност.

Япония е натрупала 47 тона плутоний, 11 от който в момента се намират на територията на страната, а останалите 36 чакат да бъдат върнати в Япония от Великобритания и Франция, където ядрения материал е бил преработен. Този резерв е достатъчен да се направят около 6000 атомни бомби.

Пратката идва в навечерието на срещата на върха за ядрената сигурност във Вашингтон, насочена към усилията за неразпространение на ядрено оръжие. Япония започна изграждането на собствен преработвателен завод „Рокашо“ с помощта на френската държавна компания „Арева“ в началото на 1990 година, но съоръжението все още не е пуснато в експлоатация. През ноември откриването му се отложи за 2018, поради необходимост от подобрения и допълнителни проверки за безопасност.

Преди ядрената катастрофа във Фукушима през 2011г. Япония до голяма степен разчиташе на ядрената си енергия, но в момента само 2 от всичките 43 реактора в страната са активни.