Енергоспестяващите (флуоресцентни) крушки са популярен избор на много домакинства и предприятия, които търсят начин да намалят сметките си за електричество. За съжаление, все повече проучвания свидетелстват за вредите от този тип осветителни тела.

Поредното доказателство идва от университета „Стоуни Брук“ в Ню Йорк. Учените са установили, че енергоспестяващите крушки излъчват изненадващо високи нива на ултравиолетова (UV) радиация, която може да увреди кожата.

За да достигнат до това стряскащо откритие, специалистите са изложили здрави, човешк, кожни клетки на светлина от енергоспестяващи крушки. Техният анализ показал, че клетките претърпяват значителни поражения. Продължителното излагане, може да доведе до преждевременно стареене на кожата и изгаряния.

„Изводите са, че това облъчване може да предизвиква клетъчна смърт„ споделя Марша Саймън, професор по дерматология и част от екипа, провел изследването.

Изводите, които прави д-р. Ребека Тун са още по- зловещи. Според нея, „това може да предизвика дори рак на кожата в най-смъртоносната му форма- меланом“.

В същото време, кожните клетки изложени на крушки с нажежаема жичка, останали непокътнати.

Учените вярват че са установили и причината за този проблема. Във всяка тествана крушка, те са открили пукнатини във фосфорното покритие, които позволяват на вредните ултравиолетови лъчи да преминават безпроблемно.

Логично, производителите побързали да опровергаят тези твърдения, заявявайки, че крушките са безвредни. Все пак признали за незначителни излъчвания на ултравиолетови лъчи. Представители на бранша изпратили съобщение до медиите в което твърдели, че „нивата на UV лъчи са приемливо ниски„ и енергоспестяващите крушки са безопасни при нормално използване.

Енергоспестяващите крушки съдържат и живак– изключително токсичен елемент, оказващ влияние върху функциите на мозъка и на нервната система. Много изследвания, доказват връзката на живака и увеличаващия се брой заболявания от аутизъм, автоимунни заболявания, глутенова ентеропатия и др.

Всички тези факти поставят под въпрос „зеленото“ бъдеще на енергоспестяващите крушки. Подозрителното незабелязване на този проблем и наложената от ЕС тотална забрана за стандартните крушки с нажежаема жичка, карат много хора да се съмняват в екологичните мотиви на брюкселските зелки. Само времето ще покаже, коя екология е по- важно за управниците ни- тази, която се пише с „Е“ или тази, която се пише с „€“.