Нашите жертви са по- мъртви от вашите жертви

Конкретно 16.04.2013 8

boston_teror_jertviВчерашният ден беше белязан от един зверски акт на насилие. Както ви съобщихме по- рано, две експлозии окървавиха маратона в Бостън. Бомбите избухнаха около 21:45 ч. българско време в интервал от 15 секунди, отнемайки живота на трима и ранявайки над 150 души, като 11 от тях са с опасност за живота. Малко по- късно се задейства и трето взривно устройство в обществената библиотека „Джон Ф. Кенеди“ , където за щастие няма пострадали.

За минути, тази новина заля световните медии. Телевизии и радиостанции прекъсваха редовните си предавания за да съобщят за трагичното събитие. Още преди димът от взривовете да беше се разсеял, телевизиите започнаха да ни показват експерти по всевъзможни източни въпроси, които ни убеждаваха как виновни са Ал Кайда, Хизбула, Иран, Сирия, Русия, Северна Корея, извънземните… Вестници и списания, бяха запазили първите си страници, за ужасяващия терористичен акт. В Интернет вреше и кипеше. Информационни сайтове се надпреварваха, кой пръв ще съобщи новината, кой ще даде най- актуалната информация, кой пръв ще пусне ексклузивни видео кадри, кой ще публикува най- кървавата снимка. Коментарите валяха като дъжд в Лондон. Хиляди дискутираха из социалните мрежи. За отрицателно време, света се завъртя около атентата в Бостън. Вероятно не остана човек с достъп до някаква медия, който да не разбра за случилото се.

Колко от вас обаче разбраха, че няколко часа по- рано, имаше и други терористични атентати? Чухте ли, че поредица от 20 нападения с коли бомби убиха най- малко 31 души и раниха над 200 мирни граждани? Вероятно повечето от вас ще отговорят с НЕ. И този отговор ще е напълно нормален, вината не е във вас. Просто това се случи в Ирак. Когато мирни граждани стават жертви на тероризма в Тикрит, Фалуджа, Самара, Хила, Туз Курмату, Киркук, това не е новина. Това е нещо нормално. Отразява се от по- големите медии в телеграфен стил, като новината бързо бива изместена от незначителни събития от ежедневието ни.

Това не е изолиран случай. Само преди три дни, имаше подобен атентат, като този в Бостън. Отново на спортно събитие, отново бомбен взрив, отново невинни жертви, отново невинни ранени, отново събитието е подминато тихомълком от медиите, защото отново се е случило далеч от нас, някъде там в Афганистан, в селцето Басос, на планетата Близък Изток.

Докато някои държави, докато политиците в тези държава, докато медиите в тези държава, продължават да насаждат твърдението, че нашите жертви са по- мъртви от вашите, ще има и чувство за неравенство. Пропастта между богоизбраните и смъртните ще става все по- голяма, а усещането за несправедливост и дискриминация ще доведе до още негативизъм, до още безсмислено насилие и до още разплакани мъже, жени и деца. Докато виждаме само изгодните човешки трагедии, докато скърбим само за удобните жертви, ще има разединение. Разединение така необходимо на силните, за да експлоатират слабите.8 Comments »

 1. Росен 17.04.2013 at 11:18 -

  Радвам се на такива статии,защото Наистена се Показва Реално Какво се Случва.Много пъти и аз се опитвах и продължавам да се опитвам да им обясния на тези на които им говоря,че Трябва да си Свалят Капаците от Очите и Тапите от Ушите.И да Започнат да Търсят Знанието като Цяло,а не да се Ограничават с това което им поднасят – маниполират.

 2. Кирил Костов 17.04.2013 at 15:42 -

  Самите вие действате по същия начин. Имате статия за експлозията в Бостън и нито дума за останалите. Или правите копи пейст без мисъл, или авторите ви са твърде свенливи, за да се подпишат под статиите ви.

 3. Има ли значение 17.04.2013 at 16:32 -

  Вашият журнализъм е не по-малко тенденциозен от този, който визирате в статията си.
  Като контравъпрос мога да ви питам, вие съобщихте ли за бащата, който се оказа, че е убил 6-те си деца в исцениран пожар във Великобритания? Едва ли.

  Отговорът е прост – в един регион, известен с нестабилната политическа обстановка, постоянни военни действия, какъвто е Афганистан, или Ирак, бомби се случват всеки ден. Да, жестоко е, да, умират невинни хора, никой не оспорва това.

  В една (уж) демократична страна бомби не се случват всеки ден и реакцията на общественото мнение е нормално да бъде различна.

  Това, че вие не плачете на гроба на роднина на човек, когото не познавате прави ли ви лош човек? Не! Просто вие нямате отношение към дадената трагедия… защото в крайна сметка, загубата на живот е преди всичко лична трагедия!

  Жалко за невинните хора! Не ви прави чест да трупате евнити дивиденти чрез подобни статии.

 4. Janica 18.04.2013 at 11:28 -

  Mnogo bih preporachala na avtora na statiata da zamine za Afganistan, za da moje ot blizko da sledi sabitiata i da ni informira oshte po-dobre i za v badeshte!!! Taka shte ima vazmojnost lichno da pokaje svoia prinos v „neravenstvoto“ na sveta.

  A eto i bulgarskia otgovor:

  http://mamkamu.blog.bg/politika/2013/04/16/potresavashti-komentari-za-atentata-v-bostyn-v-bylgarskite-i.1101367

 5. keti 18.04.2013 at 11:57 -

  Кой е автора на тази прекрасно написана статия? Аплодисмент! Да бе преведена на някой и друг език – веднага я разпространявям!

 6. бомба 19.04.2013 at 20:30 -

  Смърт на американците гнуснииии.

 7. Батман 22.04.2013 at 10:57 -

  Боли ме фара за жертвите в Ирак. Като искат да ги отразяват, да си изградят медии, които да са актуални и хората да ги следят.

  Освен това там това е ежедневие – да се стрелят и да се гърмят.

  Освен това от Ирак, Иран и разни такива страни от 3-тия свят където човешкият живот не значи нищо, не зависи нищо. Да ги изринат до земята, ако искат.

  • ДК 19.05.2013 at 13:33 -

   Батманче, теб май те боли фара само за собствените ти топки, но гледай да летиш по-високо, да не ги закачиш на някоя ограда, че тогава може и да разбереш болката на другите – хората по света са човешки същества, а тлъстите американци не са богопомазани!