„Щом имаш 16 лева да си платиш интернета и да се обаждаш по телевизията, значи имаш 16 лева да си платиш здравната вноска. Твой избор, приятелю!“. По този скандален начин отговори министърът на здравеопазването Д-р. Петър Москов в ефира на БТВ, на въпрос зададен му от зрител. Не знам защо, но почувствах, че отговорът е насочен към мен, въпреки че не аз питах. Вероятно това се дължи на факта, че и в мен от известно време напират подобни въпроси.

Но нека да обърнем върнем на пазарния принцип „плащаш- получаваш“. Плащаш домати, получаваш домати, плащаш ток, получаваш ток, плащаш интернет, получаваш интернет, плащаш за здраве, получаваш лечение. Тази система работи от хилядолетия. Естествено винаги има и бъгове. Плащаш за домати, удрят те в кантара, плащаш ток, надписват ти сметката, плащаш за интернет, технически проблем спира мрежата.

Тъй като Вие Г-н. Москов се оказахте компетентен и в телекомуникационния пазар, нека да се съсредоточим към доставката на интернет услуги. Срещу 16 лв. получаваш неограничен достъп до интернет. Както споменах по- горе, случват се и проблеми, има прекъсвания. Проблеми за които често оператора компенсира клиентите си по различени начини. Най- малкото получаваш извинение по телефона от вежлива служителка. Като цяло получаваш това, за което плащаш.

Какво получаваш, когато си платиш здравните осигуровки? Некомпетентни лекари, лекари които са си взели дипломата не на базата на натрупани знания, а на роднински и финансов принцип. Лекари, които отдавна са се отказали да се самоусъвършенстват. Лекари незапознати с новите тенденции в медицината, лекари кои лекуват по методики от миналия век. Не са рядкост и медицински лица, които са корифеи в рекетьорския бизнес, познат ни от началото на демокрацията в България. Лекари работещи в тясно сътрудничество с фармацевтичната мафия. Лекари предписващи не най- подходящото лекарство, а това за което взимат комисионна от производители и безкрайна мрежа от дилъри. Слава Богу има и изключения, на които става все по- трудно да попаднеш.

Често получаваш и грубо отношение от медицинския персонал. Отношение, което те кара да се чувстваш виновен за това, че си им създал работа. Типичен пример за това е отношението, което получават родилките по време и след раждане. Отношение нетипично дори и за фермерите при израждане на някое добиче.

Г-н. Москов, случвало ли ви се е да постъпите в болница, където мазилка от тавана пада върху главата ви? Сигурен съм, че не ви се е случвало! Мизерните условия в много болници също вървят със здравната вноска от 16 лв.

В здравния пакет влиза и повторно заплащане на лекарства и консумативи, които би трябвало да се покрити от онези митични 16 лв.

Не мога да подмина и спешната помощ. Здравна услуга която с нищо не заслужава името си. 16 лв за линейка, на която понякога и отнема часове за да дойде (ако въобще дойде) на лесно достъпен адрес си е малко висока цена. За сравнение, на едно такси му отнема 3-4 минути за да дойде на който и да е адрес в столицата ни. А за 16 лв. може да те вози от единия край на града до други. А какво да кажем за трудно достъпните райони. Всъщност няма какво да кажем, там Господ говори.

И като капак на всичко сме принудени да ползваме тези екстри. Магазини за домати колкото искаш, от енергото може да се откачиш, интернет доставчик се сменя за минути, но с Националната здравноосигурителна каса си до гроб- буквално. Няма компенсации, няма извинение от вежлива служителка, няма на кого да се оплачеш.

Та в този ред на мисли, вие не сте ми приятел г-н. Москов, няма и да бъдете. Не сте приятел и със зрителят, който ви зададе въпроса. Подозирам, че не сте приятел и с много хора, които не ползват интернет, просто защото не могат да отделят 16 лв.