Глобяваш и печелиш. Пътните полицаи да получават процент от всяка наложена от тях глоба на пътя, предлага председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев от Реформаторски блок. С такъв ход може да бъде сложен край на порочната практика пътните полицаи да си затварят очите срещу рушвети.

Този закон би мотивирал катаджиите да глобяват колкото се може повече водачи. Няма никаква гаранция, че служителите на реда, няма да почнат да налагат санкции за щяло и нещяло, дори и да измислят нарушения. Една такава злоупотреба със служебно положение е доста трудно доказуема, особено когато водача е сам в колата си, а полицая има за свидетел своя колега.

От друга страна, стойността на рушветите ще се увеличи. Отново много хора ще предпочетат да си спестят бюрокрацията при плащането на глобата си и съдебни дела при по- сериозни нарушения. Разликата вече ще е, че размера на рушвета не може да падне под определения от закона процент.

Друга изненада, която ни готвят управляващите цели да се увеличи събираемостта на глобите, като се вържат със застраховката „Гражданска отговорност“ и техническите прегледи. Така, ако не платят наложените им санкции, шофьорите няма да могат да получат двата задължителни документа, без които не могат да карат.

И тук възниква въпросът, какво се случва ако на един водач му е дошла датата за подновяване на застраховката и в същото време има наложена глоба, която е в процес на обжалване по съдебен път?!