В социалната мрежa Facebook, беше разпространено отворено писмо до кмета на Банско, Георги Икономов. Повод стана искането на градоначалника за промяна в плана за управление на национален парк „Пирин“. Предоставяме ви пълния текст на писмото:

„До кмета на Банско

Уважаеми г-н Икономов,

прочетох вашето писмо до МОСВ за промяна на плана на управление на парк Пирин с цел увеличение на площта на ски пистите и построяване на нови лифтове и други сгради към тези писти. Като гражданин на република България искам да ви напомня, че Пирин планина е слабост на много българи, любов на много планинари, хора с приключенски дух, планински водачи, художници, фотографи, поети и т.н. прочие хора с отношение към планината и вдъхновени от нейната красота.

Тази планина предизвиква у нас преклонение към природата, вдъхновение за живот, неспирно желание да скитаме из дивните поляни, чукари, гори и долини… Искайки от нас да се разделим с още едно парче от планината, вие се каните да отворите нова рана в така вече болезнената тема “Пирин” за всички нас. За всички българи е ясно, че развитието на туризма в Банско се случи по криминален, замаскиран и престъпен начин. Ние не сме готови това да продължи.

Всички тези българи, които обичат Пирин, искрено и живо се радваха на Банско като едно планинско градче със страхотен дух и неповторим чар. Освен че тук се е писала част от историята на страната ни, тук са се писали и едни от най-красивите стихове, които българите сме чували. Поетът Вапцаров обаче беше убит не заради друго, а заради идеалите си. Гледам Пирин от далеч и се питам, може ли Банско да роди отново Вапцаров, пак да даде на човечеството едни неповторими вдъхновени от любовта към живота, от приятелството и от природата вечни стихове… Щеше ли Вапцаров днес, живеейки в днешно Банско, да пише така? Ако не чувстваше величието на планината, ако не обитаваха по върховете на Пирин боговете на поезията, музите и песента, как щяхме да имаме ние неговото наследство?

Искам да ви попитам – според вас трябва ли Банско да има права върху творчеството на Вапцаров, за да може да то да достига и до другите българи? Зе мен да пишете до МОСВ по отношение на правата ви върху Пирин, е същото като да пишете до министерството на културата, за да придобиете правата върху творчеството на Вапцаров и после да го продавате на нас… Никога няма да се съгласим.

Аз съм от Русе, пътувах за първи път до Банско през 1998 година 17 часа с влак. Толкова ме впечатли Пирин планина, че продължих да се връщам всяка година по много пъти. Станах професионален планински водач. Последните години идвам по-рядко в Пирин, но сякаш го чувствам още по-близко… Разстоянието не ми пречи. Преди няколко дни Русе също излезе на протест против застрояването на Черноморието… и на Пирин. Трябва да знаете, че Пирин не е на Банско, г-н Икономов. Както и Банско не е ваше.

С уважение,

Михаил Михов“