Украйна спечели Евровизия с песен срещу Русия. Конкурсът открито се използва за политическа пропаганда.

Украйна спечели Евровизия 2016 с песента „1944“, насочена срещу Русия. Джамала, която победи, е татарска певица от Кримския полуостров. Нейната песен предизвика полемика дали е редно да се състезава, защото текстът на творбата й е с политическа насоченост, което е забранено за конкурса.

Песента разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия заради подкрепата им за Нацистка Германия през Втората световна война.

Въпреки че в текста никъде не се споменават конкретни исторически факти, нито съвременни такива, посланието е повече от ясно.

Не липсваха критики и отностно чусто музикалните качества на песента. Бавна, мудна, без какъвто и да е ритъм са само част от коментарите на зрителите. Някой дори стигат и по- далеч, като определят изпълнението на украинката като „кучешки вой“.

„Песента описва точно това, което преживяваме в момента в Украйна“, заяви бившата победителка от Евровизия и един от членовете на журито, гласували за Джамала – Руслана.

Правилата на конкурса забраняват песни с политически смисъл да се състезават, като досега няколко такива са били изключвани от състезанието. Конкурсът беше обагрен с политически краски още преди началодо му, след като организаторите забраниха по време на събитието да се развяват знамената Северен Кипър, Косово, Крим, на Ислямска държава, както и дори на Уелс, Шотландия и Палестина.

Част от песента гласи: Когато непознатите дойдат… / те идват в твоя дом, / избиват ви всички / и казват, / Ние не сме виновни, / не сме винови. / Къде ви е умът? / Човечеството плаче. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души. / Можем да построим бъдеще, / където всички хора да са свободни / да живеят и обичат. / Най-щастливото време. / Къде е сърцето ви? / Човечество, надигни се. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души.

Ето и пълния текст в оригинал:

When strangers are coming…
They come to your house,
They kill you all
and say,
We’re not guilty
not guilty.
Where is your mind?
Humanity cries.
You think you are gods.
But everyone dies.
Don’t swallow my soul.
Our souls
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
We could build a future
Where people are free
to live and love.
The happiest time.
Where is your heart?
Humanity rise.
You think you are gods
But everyone dies.
Don’t swallow my soul.
Our souls.
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım