Бил и Мелинда Гейтс са едни от най- активните поддръжници на идеята, че всяко дете трябва да бъде ваксинирано. Една от основните им цели е Африка, където бедността и липсата на чиста питейна вода, създават условия за развитие на заболявания, като менингит и малария. Вместо да се опитат да задоволят тези основни нужди, милиардерът и неговите съюзници се опитват да поставят ваксини на местното население.

Една от най- мащабните им кампании е в тясно сътрудничество със Световната Здравна Организация (СЗО) и неправителствената организация PATH (The Program for Appropriate Technology in Health). През 2001 год., Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ налива 70 мил. долара в РАТН, полагайки началото на „Проект Ваксина срещу Менингит“. Мисията на „Проект Ваксина срещу Менингит“ е да се пребори с менингита в Африка, посредством разработване и широко внедряване на ваксина. Изследователската и производствена дейност са възложени на Serum Institute of India Ltd. Почти 10 год. след стартирането на проекта, индийската фармацевтична компания обявява, че ваксината е готова. Подложена на редица тестове, СЗО одобрява „MenAfriVac“- новата ваксина, която ще се бори с тежкото заболяване. Почти веднага влиза в употреба. Само за 9 дни (между 6-ти и 15-ти Декември 2010), над 11 мил. от жителите на Буркина Фасо са имунизирани.

„Проект Ваксина срещу Менингит“ върви с пълна сила, без да се вдига много шум. И така до 20 Декември 2012г., когато трагедия спохожда малкото селце Гоуро, разположено в северната част на Чад, Африка. От 500 ваксинирани деца (между 7 и 18 год.), най- малко 40 от тях остават парализирани.

Роднини на децата разказват пред британската журналистка Кристина Ингланд, че ужасяващите странични ефекти на MenAfriVac се проявявали в рамките на 24 часа след поставянето на ваксината. Много от децата веднага започнали да халюцинират, повръщат и да изпитват силно главоболие. Не след дълго, симптомите преминавали в неконтролируеми конвулсии и парализа.

Когато родителите на засегнатите деца потърсили помощ от властите, получили предложение за „парично подпомагане“ в замяна на тяхното мълчание. Принуден от надигащия се бунт , премиер-министъра на страната, посетили Гоуро. Това довело до странното решение на правителството, децата да бъдат преместени в болница, на 500 км. от родните им домовете. Според местното население, управляващите са по- загрижени да прикрият опасността от ваксината, отколкото да предпазят гражданите от увреждания.

Това твърдение се подкрепя и от факта, че въпреки случилото се, Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и СЗО, продължават да насърчават прилагането на MenAfriVac. Нещо повече, двете организации дават погрешни институции за съхранение на ваксината.

По груби сметки на „Проект Ваксина срещу Менингит“, през следващите 10 години ще са необходими повече от 300 мил. дози от MenAfriVac. Ще бъдат вложени огромни ресурси, за да се обхванат 25-те най- рискови държави в Африка. Като прибавим и над 500 мил. долара, похарчени от други организации за подобни кампании, възниква един въпрос. Защо се харчат такива огромни суми за токсични ваксини, при положение, че изграждането на един кладенец, осигуряващ чиста питейна вода, струва по- малко от 3000 долара? Приятелски съвет- не очаквайте отговор от Бил и Мелинда Гейтс.