По всички медии се разпространява изявлението на Борисов във връзка с глобата от 77 млн. евро за Българския енергиен холдинг (БЕХ), наложено от Европейската комисия (ЕК), което съдържа най-малкото три лъжи:


1. Конфликта със ЕК бил защото „ни препоръча да приватизираме тръбите“, казва Борисов. Лъжа! Конфликта с ЕК е защото съгласно европейските правила държавната фирма Булгартрансгаз, която е част от БЕХ, е длъжна да предоставя равни права на всички, които искат да транзитират газ по тръбите. А тя е нарушавала това изискване. И няма никакво значение дали тя е частна или държавна! Проблемът е, че всички управляващи през последните десетилетия ползват Булгартрансгаз и БЕХ за нечистоплътни финансови и политически спекулации.


2. „Няма друг вариант освен приватизация, това са европейските правила – навсякъде се приватизира“ твърди Борисов. Лъжа! Голяма част от операторите в ЕС са държавни или със смесена собственост. Но тази лъжа, в съчетание с горната, вероятно е необходима за да се подготви поредната приватизация чрез фирми с неизяснена собственост.


3. „Да не плашат хората, че те ще плащат тези пари“ – казва Борисов. Лъжа! Осъден е БЕХ, който е държавен и ще плати с пари, които са държавни, т.е. НАШИ. Или може би Борисов вече е решил, че тези пари са частни!


Какво би трябвало да стане ако сме правова държава?
1. Незабавна оставка на енергийния министър Т. Петкова.
2. Прокуратурата да започне разследване за престъпна некомпетентност на административните ръководители, по вина на които се стигна до наложената глоба.

Александър Каракачанов / Facebook